vrijdag 10 augustus 2007

Grote toename aanslagen in ISAF Regional Command West

De NAVO-ISAF-missie wordt geteisterd door een groeiend aantal zelfmoordaanslagen en zelfgemaakte bommen in heel Afghanistan. Nu wordt de voor kort betrekkelijk rustige Regio West van de ISAF-missie in Afghanistan ook steeds vaker aangevallen.

Brigade-generaal Fausto Macor, de Italiaanse commandant van het NATO-ISAF Regional Command West van Afghanistan, zegt: “We zien deze nieuwe tactiek echt toenemen.”

Alleen al in zijn regio werden in de eerste helft van dit jaar al 66 van dit soort aanslagen gepleegd, terwijl dat er in heel 2006 nog 47 waren. Tot voor kort waren zulke tactieken vooral gebruikelijk in Irak.

Tot voor kort was het westelijke deel van Afghanistan ook betrekkelijk rustig vergeleken met de andere regio’s van het land.

Fausto Macor heeft een speciaal team aan het werk gezet om de aanslagen stuk voor stuk te onderzoeken. Aan de hand van de uitkomst wil men gerichte actie tegen deze praktijken ondernemen.

De Italiaanse militair zegt: “De ISAF doet wat ze kan tegen dit soort acties. De ISAF-militairen kunnen het grote gebied echter niet permanent bewaken. Daarvoor hebben ze niet genoeg troepen. Daarom zou het goed zijn dat het Afghaanse leger en de Afghaanse politie meedoen. Zij blijven wel ter plaatse om te voorkomen dat rebellen opdagen.”

In het Regional Command West zijn ongeveer 2.400 ISAF-militairen gestationeerd, die voornamelijk uit Italiƫ, Spanje, de Verenigde Staten en Litouwen afkomstig zijn en in de provincies Herat, Baghdis, Farah en Ghowr een Provinciaal Reconstructie Team leiden.

Zuid en Oost
In andere regio’s doet zich hetzelfde verschijnsel voor. In april sneuvelde een Nederlandse militair in Zuid-Afghanistan door een bermbom, in juni overleed er een andere Nederlander door een autobom.

Ook in het zuiden, in de provincies Helmand en Kandahar, zijn Britse, Canadese en Afghaanse militairen en politieagenten om het leven gekomen bij dit soort aanslagen. In het oosten van Afghanistan zijn vooral de Amerikaanse militairen die daar zijn gelegerd de slachtoffers.

In het eerste half jaar in heel Afghanistan is het aantal zelfmoordaanslagen verviervoudigd vergeleken met dezelfde periode in 2006,dat meldde de Associated Press al eerder.

Ontvoeringen
In Afghanistan zijn de laatste tijd ook ontvoeringen van westerlingen. Zo hebben de Taliban recent 23 Zuid-Koreanen in gijzeling genomen in Oost-Afghanistan, en er daar twee van vermoord.

In de provincie Wardak, ten zuidwesten van Kabul, werden twee Duitse ingenieurs die voor de VN werken ontvoerd. Een van hen is gedood, de verblijfplaats van de ander is niet bekend.

Ook Afghaanse overheidsfunctionarissen worden ontvoerd en vermoord.

In het westen van het land doet zich dat echter niet voor, zei regiocommandant Fausto Macor.

Opleiding politie
De Italiaanse commandant maakt zich enige zorgen over de Afghaanse politie. “Wij zijn klaar om hen te trainen en te bewapenen. Maar zij moeten zelf mensen recruteren. Dat blijkt niet eenvoudig”, zei hij.

De NAVO-topmilitair wist niet of het ligt aan de lonen of de concurrentie met de winstgevende papaverteelt en drugssmokkel.

Hij zei: “Het opbouwen van een nieuw leger en politie is niet eenvoudig. Een van de problemen is dat het een multi-etnische organisatie moet worden, met leden uit elke stam en regio. Dat is een uitdaging.”

Nederlandse instructeurs vertelden eerder dat hulpagenten in Uruzgan 70 dollar per maand verdienen, en dat boeren die opium verbouwen zo 100 dollar per maand verdienen.