zondag 27 april 2008

Aanslag op militaire parade van president Hamid Karzai in Kabul



Tijdens een indrukwekkende militaire parade in de Afghaanse hoofdstad Kabul is zondagochtend een aanslag gepleegd. Er zouden drie mensen zijn gedood en tien gewond zijn geraakt. Karzai kon snel in veiligheid worden gebracht en is ongedeerd gebleven.

Er vielen zeker drie doden bij de aanval. Een parlementslid, een stammenleider en een kind van 10 jaar oud zouden zijn omgekomen. Een ander parlementslid en negen burgers raakten gewond.

Nasir Ahmad Latifi, de leider van de etnische minderheid de Qizilbash, werd gedood door kogelwonden in zijn borst. Hij was de leider van de Raad van de Qizilbash.

Het parlementslid Fazel Rahman Samkanai overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Een andere parlementariër, Muhammad Daud Zazai, werd aan zijn verwondingen geopereerd. Beide parlementsleden waren afkomstig uit de provincie Paktia.

De aanval werd uitgevoerd met raketten en machinegeweren op de parade die werd gehouden voor de Eid Gah Moskee ter ere van de nationale Mujahedien Dag. Toen het volkslied werd gespeeld openden de aanvallers het vuur.

Honderden mensen zochten dekking toen het schieten begon. Getuigen zagen afketsende kogels, zwarte rook en konden de geur van kruit ruiken. Mensen vluchtten van de plaats des onheils weg.

Er zijn berichten dat er een straat verder een mortiergranaat ontplofte.

De parade werd gehouden omdat 16 jaar geleden de hoofdstad Kabul werd ingenomen door de mujahedien op de regering van Najibullah die door de Russen werd gesteund.

Er vonden zeker twee explosies plaats en er werden schoten gelost uit machinegeweren. Er ontstond een chaos en mensen probeerden een veilig heenkomen te zoeken.

Op de tribune zaten naast Karzai veel Afghaanse ministers en buitenlandse diplomaten. Onder de aanwezigen waren de Amerikaanse en de Britse ambassadeurs.

Eerst leek het alsof ze niet beseften wat er aan de hand was. Maar daarna werden ze snel in veiligheid gebracht. De president werd direct weggevoerd door bewakers.

Tijdens de aanslag staakte de Afghaanse televisie met het uitzenden van beelden van de parade.

Hamid Karzai hield al snel na de aanslag een televisietoespraak waarin hij de mensen gerust stelde. Hij zei dat Afghaanse troepen enkele verdachten hebben kunnen arresteren waardoor de rust is teruggekeerd.

Volgens verslaggevers werd de aanval uitgevoerd vanuit een aantal vervallen gebouwen die enkele tientallen meters verwijderd zijn van de parade.

Getuigen beweren dat er werd geschoten vanaf de derde verdieping van een hotel.

Daders en motief
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de president en andere hoogwaardigheidsbekleders inmiddels opgeëist. Drie van de aanvallers zijn gedood bij de aanslag.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid zei: “We hebben de aanslag uitgevoerd. We vuurden raketten af op de plek van de feestelijkheden.” De aanslag was niet direct gericht op de president.

Hij zei dat zijn beweging zes mannen in het gebied had zitten. Drie daarvan zijn omgekomen. De aanvallers waren gewapend en droegen zelfmoordvesten.

Met de aanval zouden de Taliban hebben willen laten zien dat ze gewoon in Kabul toe kunnen slaan bij een parade ondanks dat er scherpe veiligheidsmaatregelen zijn.

Reactie NAVO
NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft in een verklaring de aanval namens zijn organisatie in de scherpst mogelijke bewoordingen veroordeeld.

Hij zei: “De Taliban hebben opnieuw aangetoond dat ze de meest extreme vorm van geweld gebruiken tegen vrijheid en democratische ontwikkelingen.”

“Ik ben erg verheugd dat president Karzai ongedeerd is ontkomen en ik deel hierbij mijn condoleances mee met de families van iedereen die bij de aanslag om is gekomen en mijn medeleven gaat uit naar de gewonden, waaronder mogelijk een aantal leden van het parlement,” aldus de verklaring.

De Hoop Scheffer zei dat de NAVO doorgaat met het steunen van de Afghaanse regering en de mensen om hun veiligheid en democratie te verdedigen.

Een woordvoerder van de ISAF noemde het “een zinloze aanval op de parade van de Mujahedien deze morgen”.

ISAF-woordvoerder Carlos Branco verklaarde dat de aanslag de NAVO er niet van weerhoudt zich verder in te zetten voor een betere toekomst voor Afghanistan.

Verontrustend
BBC-verslaggever Alastair Leithead zei vanuit Kabul dat het erg verontrustend is voor de regering en de internationale gemeenschap dat de aanvallers in staat bleklen te zijn zo dichtbij te komen.

Karzai is de afgelopen jaren verschillende malen het doelwit geweest van een aanslag. In juni 2007 vuurden de Taliban raketten af op een school in Ghazni die door de president werd bezocht. Niemand raakte gewond.

In september 2004 werd er een raket afgevuurd op de landingsplaats van een helikopter die Karzai naar Gardez in het zuidoosten van het land bracht. Hierbij raakte ook niemand gewond.

In september 2002 voerden militanten die gekleed waren in uniforms van het Afghaanse leger een aanval uit op de wagen van Karzai in Kandahar. Daarbij raakten de gouverneur van de provincie en een bodyguard gewond.

De nieuwe commandant van het Amerikaanse leger in Afghanistan, generaal Schloesser, heeft afgelopen week nog gezegd dat hij verwacht dat de gewelddadigheden dit jaar opnieuw zullen toenemen.

De Afghaanse autoriteiten leiden een onderzoek naar de toedracht van de aanval.

Vervolgstukjes
Ban Ki-moon veroordeelt aanval op president Hamid Karzai
Wie zijn de Taliban en winnen ze aan kracht in Afghanistan?