donderdag 10 april 2008

Burgerslachtoffers door zelfmoordaanslag in Kandahar

Bij een aanslag op een konvooi van de ISAF in Kandahar in het zuiden van Afghanistan zijn donderdag negen burgers om het leven gekomen. 22 burgers, twee Afghaanse agenten en drie coalitiesoldaten raakten gewond, aldus een verklaring van de NAVO-ISAF.

Een zelfmoordaanvaller had het gemunt op een konvooi van de ISAF en veroorzaakte een enorme ontploffing. Maar de slachtoffers waren allemaal burgers waaronder vooral timmerlieden uit werkplaatsen langs de kant van de weg.

De ISAF heeft de aanslag scherp veroordeeld. Brigadegeneraal Carlos Branco zei in een verklaring: “Ondanks dat er geen ISAF-soldaten werden getroffen, veroordelen we deze gewelddadige aanslag waardoor veel onschuldige burgers zijn omgekomen.”

Militairen van de ISAF zetten de omgeving af en verleenden onmiddellijk eerste hulp en brachten gewonden met helikopters naar een ziekenhuis.

De laatste twee jaar vindt er een sterke stijging plaats van het aantal zelfmoordaanvallen in het Aziatische land. In 2007 werden er volgens de NAVO 137 van dergelijke aanslagen uitgevoerd.

Begin dit jaar vonden er bij een zelfmoordaanslag in Kandahar ruim 100 mensen de dood. Bij eenzelfde soort aanslag in Spin Boldak in het oosten van de provincie Kandahar aan de grens met Pakistan vielen ruim 40 doden.