vrijdag 20 juni 2008

Kinderen en coalitiemilitair gedood bij zelfmoordaanslag in Gereshk

Bij een zelfmoordaanslag op een legerkonvooi van de coalitie in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn een soldaat en minstens 5 burgers om het leven gekomen waaronder 3 kinderen. Onder de doden is ook de tolk van de militairen.

Het konvooi werd eerst onder vuur genomen op een markt in het district Gereshk waarna een militant zich opblies. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich kinderen. Vier burgers raakten gewond.

Luitenant-kolonel Paul Fanning van de door de Amerikanen geleide coalitie bevestigde de aanslag maar maakte in een verklaring de identiteit van de gesneuvelde soldaat nog niet bekend.

Politiecommandant Mohammad Hussain Andiwal van Helmand zei dat er onder de doden 3 kinderen zijn. Eerder waren er berichten over 10 doden maar dit getal werd door Andiwal ontzenuwd.

De aanvaller liep naar een konvooi van de NAVO dat op een markt aan het patrouilleren was en bracht de explosieven tot ontploffing die hij op zijn lichaam droeg, zo vertelde de politiecommandant aan het persbureau AFP.

De Taliban hebben naar verluidt de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Vorig jaar werden er volgens de NAVO 137 zelfmoordaanslagen door de opstandelingen uitgevoerd.

Helmand staat bekend als een bolwerk van activiteiten van de Taliban. Het is daarbij de provincie waar de meeste opium wordt geproduceerd in het land.

De oorlog in Afghanistan duurt nu al 7 jaar. De afgelopen twee jaar beleeft Afghanistan de meest bloedige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 door een coalitiemacht die door de Verenigde Staten wordt geleid uit het zadel werd geworpen.

Vooral de laatste tijd worden er vrijwel dagelijks zelfmoordaanslagen gepleegd en de laatste weken komen er vrijwel dagelijks buitenlandse militairen om het leven.

De Taliban en de buitenlandse soldaten bevinden zich onder de burgers en er vallen bij zelfmoordaanslagen van de Taliban en luchtaanvallen en overvallen op compounds door buitenlanders duizenden slachtoffers onder de burgerbevolking.

In 2006 kwamen ruim 1.000 burgers om. Vorig jaar verloren 1.500 burgers het leven in de oorlog in Afghanistan. In de eerste vier maanden van 2008 waren dat er volgens de Verenigde Naties al ongeveer 500.