woensdag 15 oktober 2008

Kai Eide dekt zich door donker scenario voor wintermaanden in Afghanistan voor te spiegelen

De Speciale Gezant van de Verenigde Naties, Kai Eide, heeft dinsdag gezegd dat hij denkt dat de aanslagen van de opstandelingen deze winter niet af zullen nemen. Zo gaat hij uit van het slechtste scenario dat denkbaar is en kan het allemaal nog mee gaan vallen.

De Noor deed zijn uitlatingen voor de Veiligheidsraad van de VN. Tot nu toe namen de activiteiten van de militanten in de winter altijd af, om in het voorjaar weer aan te zwellen, als onder meer de sneeuw gesmolten is.

Eide waarschuwde dat er rekening mee moet worden gehouden dat ondanks de aanstaande periode van kou de opstandelingen de komende tijd zeer actief zullen blijven.

In de strijd is er ook een tendens dat er vlak voordat de winter valt nog zwaar wordt gestreden tussen de rebellen en de Afghaanse en internationale legermachten om nog zoveel mogelijk terrein te bemachtigen voordat het echt winter wordt.

De Taliban zijn vooral berucht om de hinderlagen die ze leggen, de zelfmoordaanvallen die ze uitvoeren en de aanslagen met bermbommen. Zo zou het in de winter moeilijker zijn om bermbommen te plaatsen.

Ook Kai Eide bevestigde dat Afghanistan de meest gewelddadige periode kent sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet, eerder dit jaar gingen hem daarin hulporganisaties al voor.

Hij heeft zich door zijn uitlatingen nu ingedekt wanneer de aanvallen en aanslagen niet afnemen, en gaat dus uit van het donkerste scenario.

Wanneer de aanvallen toch afnemen, dan is er misschien eens een succesje te melden voor de Afghaanse overheid en de buitenlandse troepenmacht in het land.

Zie ook
Aanvallen in Afghanistan op zijn hevigst volgens Eide van de UNAMA