maandag 8 september 2008

Zelfmoordaanslag op generaal Abdul Raziq in hoofdkwartier Afghaanse politie van Kandahar

Twee zelfmoordaanvallers hebben zondag vrijel gelijktijdig een aanval uitgevoerd in het hoofdkwartier van de politie in de zuidwestelijke stad Kandahar. Hierbij zijn volgens verschillende bronnen zeker 6 agenten om het leven gekomen.

De aanslagplegers hadden het gemunt op generaal Abdul Raziq die commandant is van de grenspolitie bij de grensplaats Spin Boldak aan de zuidoostelijke grens met Pakistan, zo verklaarden collega’s van de man.

Er raakten 13 politiemannen gewond, waaronder Raziq, aldus een functionaris die anoniem wilde blijven.

Een burger die in het complex werkt vertelde dat het leek dat de explosie werd veroorzaakt vanuit een politiewagen die binnen stond geparkeerd.

Later stelde generaal Raziq zelf het aantal dodelijke slachtoffers terug op twee en zei dat er 8 van zijn manschappen gewond waren geraakt. Maar hij zei dat er meer doden en gewonden waren, waaronder burgers.

Na de aanslag, die te horen was in de hele stad, werd het politiekantoor door Canadese en Afghaanse militairen omsingeld.

Canada leidt het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in de provincie Kandahar en heeft tot taak de Afghaanse autoriteiten te helpen bij de veiligheid in de regio.

Eerder dit daar zorgden de Taliban voor een spraakmakende actie in Kandahar door ongeveer 1.000 gevangenen te bevrijden uit de Sarposa-gevangenis bij Kandahar.

Ook nu is het weer opmerkelijk dat de Taliban in de buurt konden komen van een dergelijk hoog doelwit, zoals een generaal van de politie.

Een woordvoerder van de politie vertelde aan het persbureau AFP zei dat er 38 gewonden vielen, waaronder 8 burgers en de rest politie waaronder een vrouwelijke agent.

In Afghanistan komt het niet zelden voor dat functionarissen van de politie, de landelijke overheid en de plaatselijke autoriteiten verschillende lezingen geven van gebeurtenissen.

In chaotische situaties zoals deze hoeft dat in het begin ook niet verwonderlijk te zijn als bijvoorbeeld slachtoffers naar verschillende ziekenhuizen worden vervoerd.

Het hoofd van de provinciale raad, Ahmad Wali Karzai, een halfbroer van president Hamid Karzai, vertelde vlak na de ontploffing dat er 8 doden waren te betreuren.

DeTaliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist tegenover AFP.

Bij een zelfmoordaanslag op een konvooi van ISAF-militairen in de westelijke stad Herat kwam zondag alleen de dader om het leven. Naar verluidt bleven de Italianen ongedeerd.

Italië leidt het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in deze noordwestelijke provincie en daarnaast eveneens het Regionaal Commando West van deze veiligheidsmacht.

Volgens cijfers van verschillende organisaties hebben de Taliban vorig jaar het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan opgevoerd en is dit een tendens die zich voortzet.

Westerse legercommandanten vragen om meer militairen voor Afghanistan. President George Bush heeft intussen gezegd dat hij 8.000 Amerikaanse soldaten over wil plaatsen van Irak naar Afghanistan.

Momenteel zijn er ongeveer 70.000 buitenlandse soldaten in het Aziatische land gestationeerd, waaronder ongeveer 53.000 manschappen van de NAVO-ISAF. Maar het lukt deze mensen niet voor een veilig Afghanistan te zorgen.

Zaterdag vielen er ook doden bij een zelfmoordaanslag op een regeringsgebouw in de provincie Nimroz in de provinciehoofdstad Zaranj. Ook hier slaagde de aanvaller erin een regeringsgebouw binnen te dringen.

Zie ook
Minstens 6 doden bij zelfmoordaanslag in Nimroz