vrijdag 31 oktober 2008

Moord op DHL-personeel in Kabul nu “terroristische daad”, drugs in het spel?

De moord op de twee directieleden van de vestiging in Kabul van het koeriersbedrijf DHL is overgedragen aan de afdeling terrorismebestrijding van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week bekendgemaakt. De twee medewerkers, Jason Bresler, een Zuid-Afrikaan en David Giles, een Brit, werden afgelopen zaterdag in Kabul doodgeschoten.

De mannen werden onder vuur genomen in hun auto toen ze naar hun kantoor gingen. De schietpartij vond plaats in de wijk Sher Pur waar veel buitenlanders verblijven.

Tegenstrijdigheden
Er zijn tegenstrijdige verklaringen over Babrak Qadiri, de dader, die de veiligheidsagent was van de twee buitenlanders, en de omstandigheden waaronder de schietpartij plaatsvond.

Qadiri wordt ervan verdacht het tweetal dood te hebben geschoten en daarna zelfmoord te hebben gepleegd. Aanvankelijk werd gezegd dat hij een grote hekel had aan zijn bazen.

Maar er zouden nu aanwijzingen zijn dat hij banden had met groeperingen die tegen de regering van Afghanistan zijn gekant.

Zo worden trouwens al gauw alle figuren genoemd die dit soort aanvallen plegen, niet alleen de Taliban.

In het begin zeiden sommigen dat een schutter de plaats van het delict was ontvlucht nadat hij Bresler, Giles en daarna Qadiri had beschoten.

Qadiri werkte voor de Britse beveiligingsfirma Saladin. Dit soort bedrijven zijn ook actief in Afghanistan.

Andere berichten brengen de moorden in verband met de pogingen van Bresler om de opium die Afghanistan via DHL het land verlaat een halt toe te roepen, aldus Afghaanse media.

Ondertussen zijn er 13 mensen gearresteerd, waaronder enkele medewerkers van DHL.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag ontkend. De politie van Kabul heeft de zaak nu overgedragen aan de anti-terreurafdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dus enerzijds zijn er berichten dat de bewaker zijn bazen doodschoot, en anderzijds dat de bewaker zelf het slachtoffer werd. Opvallend is dat DHL dus gebruikt zou worden om opium te smokkelen vanuit Afghanistan.

Zie ook
Buitenlandse directie van DHL doodgeschoten in Cher Pur in Kabul