donderdag 13 november 2008

6 doden bij aanslag met tankauto op overheidsgebouwen in Kandahar

Bij een ontploffing van een voertuig in de zuidelijke stad Kandahar zijn woensdag zeker 6 mensen om het leven gekomen. Er vielen meer dan 40 gewonden waaronder 2 leden van de provincieraad.

De aanval werd uitgevoerd tussen het gebouw van de Provincieraad en dat van de Afghaanse veiligheidsdienst. De provincieraad wordt geleid door de broer van president Hamid Karzai.

Onder de doden zijn een man van de inlichtingendienst, twee bewakers van de veiligheidsdienst en drie voorbijgangers, waaronder een vrouw, zo vertelde gouverneur Rahmatullah Raufi van de provincie tijdens een persconferentie.

De Associated Press meldde dat van twee huizen in de buurt de daken werden afgerukt. Het grootste deel van de gewonden bestond uit burgers die in huizen in de omgeving wonen.

Op het moment van de aanslag was Ahmad Wali Karzai, de halfbroer van Karzai, aanwezig bij een vergadering in het provinciehuis.

Aanvankelijk was het was niet helemaal duidelijk of hij tijdens de aanslag daar aanwezig was. Later werd bevestigd dat hij er was en met de schrik vrij was gekomen.

De Afghaanse politie, soldaten, veiligheidsdiensten en Canadese militairen waren aanwezig. Kandahar leidt de ISAF-missie van de NAVO in de gewelddadige provincie Kandahar.

De Taliban wordt verdacht van de zelfmoordaanslag. De militante moslimbeweging heeft meer van dit soort aanvallen op haar geweten.

Een verslaggever van het persbureau AFP meldde dat de explosie een krater veroorzaakte van vier meter diep en acht meter breed.

In juni gebruikten de Taliban een tankwagen vol explosieven om mensen uit de Sarposa-gevangenis in Kandahar te bevrijden. Ongeveer 1.000 gedetineerden wisten toen te ontsnappen. Naar verluidt zaten daar zeker 350 Taliban-strijders tussen.

Afghanistan beleeft de bloedigste periode sinds het bewind van de Taliban dat van 1996 tot eind 2001 in Kabul aan e macht was werd afgezet door een Coalitie die door de VS wordt geleid. Dit jaar zijn er al meer dan 5.300 doden gevallen door gewelddadigheden in het land.