maandag 1 december 2008

Veel doden bij zelfmoordaanslagen in Afghanistan

Zelfmoordaanvallers hebben weer dood en verderf gezaaid bij aanvallen in Kabul en Musa Qala. Er kwamen zeker 12 mensen om het leven.

Bij een aanval op een markt in Musa Qala in de zuidelijke provincie Helmand vonden naast de aanslagpleger zeker 10 mensen de dood.

De man bracht een bomgordel tot ontploffing terwijl hij over een drukke markt naar een politiewagen wandelde. Er vielen bovendien nog 27 gewonden.

Onder de doden zijn twee politieagenten en acht burgers. De Taliban zouden de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist.

Op het moment van de aanslag waren er veel mensen op de markt in verband met het aankomende Islamitische feest Aïd al-Adha.

De provincie Helmand staat bekend als een van de gevaarlijkste van het land. Het is een bolwerk van de fundamentalistische opstandelingenbeweging Taliban en er wordt de meeste opium geproduceerd.

Zondag vonden bij een zelfmoordaanslag bij een auto van de Duitse ambassade twee Afghaanse burgers de dood. Drie burgers raakten gewond. Er vielen geen Duitse slachtoffers. De Taliban hebben deze aanval opgeëist.

Afghanistan kent de meest gewelddadige periode sinds het Taliban-bewind eind 2001 van de macht werd gezet. Dit jaar zijn er door geweld al meer dan 5.400 doden gevallen.